jueves, 6 de septiembre de 2007

Premi Rius Vius 2005

Mitjançant aquest premis, l'AEMS, reconeix públicament trajectòries i tasques exemplars de persones i entitats defensores dels rius i les aigües continentals en general, com també en la vessant negativa, les actuacions i actituds nefastes per a els valuosos i fràgils ecosistemes d'aigua dolça

Dues varen ser les personalitats guardonades amb el premi Rius Vius 2005

Salvador Jiménez Ramírez; per la seva perllongada, intensa i abnegada lluita a favor de l'entorn natural de l'alt Guadiana i les Llacunes de Ruidera. Reconegut investigador autodidacta, la seva obra és imprescindible per a conèixer i apreciar el passat i present natural i humà de les Llacunes que donen origen a un dels grans rius peninsulars.

Narcís Prat Fornells (Catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona), per seu treball de investigació i anàlisis crític del Plan Hidrológico Nacional, posant en relleu la seva manca de sostenibilidad ambiental i radical incompatibilitat amb les directrius europees en matèria d'aigües. Acreditat biòleg, des de al seva càtedra d'ecologia en la Universitat de Barcelona ve contribuint al millor coneixement i gestió dels cursos i riberes fluvials mitjançant projectes d'investigació i nombrosos treballs publicats en les revistes científiques més importants.


Premi Rius Morts

Aquest premi va estar compartit per les tres entitats causants, còmplices i o responsables de la lamentable situació que viu el riu Nansa (Cantàbria) des de fa més de 50 anys; Saltos del Nansa, Endesa i la Confederación Hidrográfica del Norte.

La primera i la segona son les propietàries del sistema hidroelèctric, amb successives preses i derivacions que han exhaurit pràcticament, des de 1950, els seus salmons i truites migratòries, i que encara avui segueixen degradant el riu i sotmetent-lo a l'implacable dictadura de les turbines. Tot i la llarga historia de danys medi ambientals, amb incompliments de llis i fins i tot de les pròpies concessions, la Confederació, com a responsable públic d'aquestes aigües, segueix sense trobar motius per a rescindir, o tant sols revisar, aquestes abusives concessions.

Els premis varen ser lliurats en un acte central de les XXVI Jornades Internacionals d'Estiu de l'AEMS-Rius amb Vida, celebrades en Torroella de Montgrí (Girona), el passat 3 de juliol de 2005.

No hay comentarios: