viernes, 7 de septiembre de 2007

Premis Rius Vius 2006

Ha estat guardonada amb el Premi Rius Vius 2006; Helena Caballero Gutiérrez (ex president de la Confederació Hidrogràfica del Duero), per a el seu esforç en la gestió ambiental i la conservació dels rius, la reforma de les caduques Confederacions Hidrogràfiques i la decidida aplicació de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA).

Entre els mèrits d'Helena Caballero, destaca al seva tasca per a convertir la Confederació Hidrogràfica del Duero en un gestor ambiental i transparent dels ecosistemes fluvials, no com ha estat fins ara, un organisme opac que no rendeix comptes, principal promotor de destructives obres públiques pagades por tots.



També cal esmentar, el seu paper en la conservació del riu Arlanza (Burgos), amenaçat pel pantà de Castrovido, projecte ple d'irregularitats i mancat de justificació tècnica, ambiental i social; un treball per a para preservar aquesta vall que ha provocat injurioses campanyes de descrèdit i fins i tot de desqualificacions masclistes.

Helena Caballero va estar acomiadada del seu càrrec aquest mes d'abril de 2006. Però tot i haver estat apartada del càrrec, no han aconseguit que la seva tasca positiva en la gestió de l'aigua, passi desapercebuda.

Premis Rius Morts 2006

En la vessant negativa, FENACORE s'ha destacat per a la seva oposició al compliment de la màxima norma que regula l'aigua: la Directiva Marc de l'Aigua de la CEE, especialment respecte a les directrius de defensa dels rius i zones humides, i a uns costos més justos i equilibrats de l'aigua per part d'un sector que consumeix el 80% del recurs regulat a Espanya. Amés, FENACORE ha defensat l'expansió irracional del regadiu subvencionat i una Política Agrària Comú insostenible i sense justificació, ni tant sols econòmica, a la vegada que llençava missatges tan recurrents com falsos a l' opinió pública: “el agua se pierde en el mar”, “el regadiu fixa la població rural” o “el regadiu afavoreix la biodiversidad”.

L'acte de lliurament dels Premis es va realitzar el diumenge 16 de juliol de 2006 a SEGÒVIA, dins del marc de las XXVII Jornades Internacionals de l'AEMS-Rius amb Vida.

No hay comentarios: